Jeg lover å kjøpe kun rettferdige og miljøvennlige klær fraaaaaaaaaa nååå!

Nå er ikke dette en sånn miljøblogg sånn egentlig. Men jeg opptatt av å forminske mine egne fotavtrykk på denne kloden og det bør jo kanskje flere tenke på også.

Jeg har skjønt såpass, at t-skjorter til 29.90 er litt for billig til at alle i leverandørkjeden får den lønna og arbeidsforhold de burde ha. Tekstilbransjen stort sett overalt setter vekk produksjonen sin til fattigere steder som India, Dhaka,  Bangladesh og på den kinesiske landsbygda.

Når en skjorte koster 29 kroner, hvor mange av disse ørene tror dere da er merket og går rett til syersken? Ikke vet jeg, men antaglig ikke stort.

Sjekk denne linken om arbeidsforhold i H&M og Kappahl fra 2002.

Fra 2006 frikjennes H&M, mens feks Diesel og Versace henges ut.

Her er en rapport fra etisk handel, gjort før jul 2011, den viser liten bedring og både H&M og Kappahl er ute i hardt vær igjen.

Dette er jo gammelt nytt, men jeg trenger iallefall en oppfriskning. Jeg blir litt kvalm av kleskapet mitt, som stort sett viser til billige og faktisk uetiske merker. Jeg lover å bruke disse klærne til de blir slitte og deretter resirkulere dem, for om ikke, er det iallfall waste tenker jeg. Respektløst av meg å kaste de gamle klærne, når de er fullt brukbare, bare for at jeg skal få kjøpt meg nye som er etiske riktig, det går jo ikke an. (og jeg må jo også gå uten klær et par dager og det sømmer seg ikke-.- oooh love the ordspill på sømme..hihii)

Jeg lover (og sverger og ti fingre i hjertet og halsen og overalt) å fra nå av handle klær jeg vet hvor er sydd og som er sydd av flinke hender som er fornøyde, med stoffer som ikke sliter like mye på miljøet som vanlig bomull feks gjør. Anslag tyder på at mellom 25 og 50 % av det totale forbruket av insektsmidler i verden, brukes i bomullproduksjonen. I tillegg opptar bomullsdyrkingen store landbruksarealer og krever mye ferskvann som kunne vært brukt til drikkevann.

Her er link til Oikos, som tegner og forklarer hvorfor vi bør velge noe annet enn vanlig bomull når vi kjøper klær

Her er link til Etikken, en etisk korrekt butikk her i Trondheim som både har fairtrade og økomat, økoklær og alt annet i øko. Til og med nettbutikk :) You go girls!

Her skulle det kommet mange fine bilder av vår vakre jordklode, men det gikk ikke nå gitt.. Her er link til Friends of fairtrade..

 

Sånn, da har iallefall ikke jeg noen unnskyldning for å handle etisk ukorrekte klær og mat for den saks skyld.

 

Ha en snasen kveld med rettferdige sokker og fairtrade-genser på :)

5 kommentarer

09.jan.2012 kl.21:33

Smart, men tenker ikke på miljøe når det gjelder klær. Kjøper det jeg vil ha, vis jeg har rå.. :\

mwik

09.jan.2012 kl.22:05

Bra blogg! :D

Hyggelig med kommentar tilbake! :)

Hylja

09.jan.2012 kl.22:05

Nuh er jeg ikke den største klesforbrukeren her i landet, men jeg har i hvert fall kommet til det steget at jeg prøver å kjøpe kosmetikk som er dyrevennlig. Det er jo en start. :)

anotherstoryaboutacinderella

09.jan.2012 kl.22:06

Superfin blogg!

-kommenter gjerne tilbake! ;)

kjersti sandnes

10.jan.2012 kl.07:31

Åååååå, litt dårlig samvittighet nå.... MEN, jeg er en stor gjenbruks-fan. Jeg kaster omtrent ingenting, og handler gjerne på Fretex. Det hjelper da litt....

Ble forresten så fanget av ditt forrige innlegg at jeg måtte skrive om det i dag....

You make me think :0)

Ha en strålende dag O`kloke kvinne;0)

Skriv en ny kommentar

hjelpmegselv

hjelpmegselv

33, Trondheim

Prøver å forandre verden gjennom meg selv. Prøver å bli bedre på flere plan. På andre plan er jeg helt ok og duger i massevis. Elsker å reise, øl, snille unger, krabbeklør, jobben min, stille stunder, bråkene stunder, en klapp på skuldra og en pizza på fredag. Vi har jo antagelig bare dette ene livet!

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

Related Posts with Thumbnails
hits