Hva spiser du?

Tenker du over hvor grønnsakene og kjøttet du spiser kommer fra? (annet enn at det står gilde på?)

Vet du hvordan kylling-livet fortoner seg? Tror du at den norske maten er kortreist og helt etter samvittigheten?

- Tjasj..

Her er virkeligheten slik jeg ser den (har lest meg til og blitt forelest om av troverdige kilder):

Kyllingen lever i 30 dager. Den er bitteliten og søt når den blir født, deretter oppholder den seg på et egentlig ganske digert areal i total mørke sammen med hundrevis andre små kyllinger. De blir foret opp på kraftfor slik at de skal legge lettere på seg (mer økonomisk), etter en stund er de blitt så store at beina ofte ikke klarer å bære dem lenger og de blir sittende i ro resten av sine korte liv, ofte i stor smerter over brekte føtter og hakking av andre kyllinger som greier seg litt bedre. Er de riktig uheldig blir de også skadet av maskinen som fanger dem opp før de skal avlives.. alt dette for at vi skal spise "sunt" hvitt kjøtt til en ok pris.

Rødt kjøtt: Kua har et ok liv, står i fjøset med kompiser og er den heldig er den ute litt også. Men også denne skapningen får kraftfor for å fete seg opp. Dette kraftforet er ofte laget av soya. Soya høres jo ikke ille ut, sier du?

Ikke veldig, for den blir gjerne produsert i ikke-vestlige land, gjerne sør-amerika. Der er regnskogen blitt ryddet slik at man lettere kan produsere store store mengder med soya, for at dyrene verden over skal få kraftffor og vokse veldig mye raskere enn om de bare gikk rundt å gresset som de gjorde før. Tenk hvor mye verden går glipp av av mulige vaksiner og medisiner fra regnskogen. Mye av den blir hugget ned for tømmeret, mye blir hugget vekk for matproduksjon.

Kyr i USA vokser faktisk omtrent opp på pakkebåndet, de står i egen møkk opp til knærne og ofte havner dritten deres i maten som gjør at mange får E-coli og andre ulumskheter.. Det har faktisk gått så langt at den virksomhet i USA har utviklet  et middel som kan puttes inn i hamburgern, slik at evn e-coli blir ufarligjort.. dette stoffet inneholder arsenikk faktisk.. Tenk så mye bryderier de går gjennom, når de like sågjerne kunne ha unngått det ved en mer human og skikkelig produksjon av kjøtt.

Vi har nok mat, vi må bare fordele den annerledes.

Grønnsaker:

Det er jo ikke noe farlig i grønnsakene vel? Jo, mange av grønnsakene blir sprøytet med sprøytemidler som dreper ugress og insekter, fin tanke i utgangspunktet, bortsett fra at den dreper så mye at feks biene ikke finner nok blomster å polinere. Om biene ikke får polinert nok, dør de ut. Deretter dør blomster og andre vekster som er avhengig av polineringen.. Mange av bøndene som jobber med sprøytemidler får kreft, nettopp pga sprøytemidlene.. Tenk på det neste gang du kjøper bananer. Gutten som har plukket klasen får kanskje aldri egne sønner til å hjelpe seg fordi han blir steril av midlene de sprayer over banenen.. du skal være glad banenen har skall..

Det er også forsket på næringsinnholdet i grønnsaker med og uten sprøytemidler, de uten (altså øko-maten) inneholder mye mer vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Ja, men det er så dyrt.

Javel, ta en kjøttfri dag eller tre i uken, du får mye protein av feks bønner. Du trenger ikke å kjøpe så mye mat, fordi økomaten ofte er sunnere og metter mer.

Du gjør en god gjerning, fordi det er det rette å gjøre.

Du redder kanskje en banenplukker fra sykdom og/eller en blomstersort eller bie-stamme.

Ikke tro at det ikke angår deg, verden eies ikke av oss, men av de som kommer etter oss. Du vil vel at jorda skal være nogenlunde beboelig også om noen år?

 

 

Én kommentar

Min matgale verden

29.feb.2012 kl.10:26

Åååååå, kjenner at jeg ikke vil vite, at jeg vil sveve i uvitenhet og nyte kyllingen min.... Men samtidig vet jeg jo, og det gjør godt å få det "midt i fleisen" innimellom! Så takk! Jeg kan godt unnvære kjøtt noen dager, men det spørs om jeg får Gubben med på det ;)

Skriv en ny kommentar

hjelpmegselv

hjelpmegselv

33, Trondheim

Prøver å forandre verden gjennom meg selv. Prøver å bli bedre på flere plan. På andre plan er jeg helt ok og duger i massevis. Elsker å reise, øl, snille unger, krabbeklør, jobben min, stille stunder, bråkene stunder, en klapp på skuldra og en pizza på fredag. Vi har jo antagelig bare dette ene livet!

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

Related Posts with Thumbnails
hits