Har du vaska opp i det siste? (ta tida tilbake)


I dag går verden fort. Vi har mange kanaler som er tilstede med store og mindre nyheter mens de skjer. Vi har internett og nettaviser som er oppdaterte kontinuerlig, i motsetning til før når avisen kom ut en gang for dagen og kanskje også sjeldnere. Vi gikk nok ikke glipp av så mye da, men vi ble oppdaterte litt sjeldnere. Vi har vaskemaskiner og oppvaskmaskiner som vasker mens vi kan google etter nyheter eller bla gjennom alle kanalene.

Før iverden, før alt fikk så fort kunne vi vaske opp og bruke en del tid på det. Tenk om du skulle hatt 5 unger som til hvert måltid måtte ha rene tallerkner, som du måtte vaske for hånd. Fem unger som trengte ullsokker og hjemmestrikka genser på vintern.
Sånt trenger vi ikke å bruke tid på nå, skjønt noen gjør det også i 2012!

Ære være dem sier jeg, jeg tror vi må begynne å ta tiden tilbake. Som lege og mangebarnsmor Berit Nordstrand er inne på; det er ikke stressa småbarnsmødre som har funnet på tidsklemma, det er antagelig matvareindustrien. De tjener rått på oss småbarnsmødre som ofte istedet for å lufte hodet med å lage middag fra bunnen av, strikke sokker en hel kveld eller vaske opp; sjekker mail, leser siste nyheter, eller er sammen med ungene for den saks skyld istedet for å lage maten fra bunnen av. Og misforstå meg rett, å være sammen med ungene er superviktig. Viktig er det også å kanskje inkludere dem i oppvasken eller sokkestrikkinga en kveld.

Å lufte hodet med slike ting som tar tid, om det er oppvask eller det å gå til jobb istedet for å suse avgårde med buss eller bil, kan være fornøyelig, og energigivende.
Vi bruker hodene våre, tenker, planlegger, nyter kanskje stillheten, undrer oss over livet og kjenner kanskje på at den evige oppdateringen på facebook, nyheter og epost, faktisk kan vente.

Mitt råd; sett av tid til internett, men også på ringeklokka og ta oppvasken når den ringer:)

4 kommentarer

osstrepaalandet

22.04.2012 kl.19:47

vi har så forferdelig mye andre gjøremål nå vettu. som dem ikke brukte tid på før. Feks hører jeg jo om dem som kjører og hentet ungene sine fra fritidssysler som de er på fem dager i uka. gjerne tre forskjellige ting også da, og med tre barn, middag som skal lages og hus som skal vaskes..jada, ikke rart folk skaper seg tidsklemmer! ;)

jeg er fæl på å "gjøre ting etterpå" jeg. så det driver jeg og øver meg på om dagen. det gjør også at jeg får bedre tid. :)

Eldeen

23.04.2012 kl.00:26

Jeg har fire yngre brødre (så vi var totalt 7 i husstanden), og i noen år hadde vi ikke oppvaskmaskin. I løpet av de årene lova jeg meg selv høyt og hellig at jeg ALDRI skulle leve uten oppvaskmaskin "når jeg blei stor", om jeg så måtte gå sulten for å få råd til å kjøpe den. Det løftet har jeg så langt holdt (uten å sulte), og jeg har planer om å fortsette å holde det. Å ta oppvaska er virkelig noe av det kjedeligste jeg veit om. Det er nesten så jeg heller vasker dassen. MEN, så er jeg flink til å lage maten fra bunnen av da, så da tenker jeg at det går opp i opp. ;)

Når vi er på hytta derimot, da vasker jeg opp. Der har vi ikke engang innlagt vann, så vi må hente i brønnen og koke det opp før vi får vaska opp noe som helst. Det beste med hytta er fraværet av all duringa fra alle disse maskinene som vi vanligvis omgir oss med, og ikke minst: fraværet av den følelsen om at det er så mye en "må" og "burde". :)

johanna

23.04.2012 kl.20:51

hei hei! jeg er en jente på 17 som helt tilfeldig klikket meg inn på bloggen din, og nå har jeg brukt nesten en hel time på å bla meg gjennom arkivet ditt.

super blogg, og nå er jeg motivert ut i fingerspiessene til å være mer positiv!

takk, takk, takk!

tuva

24.04.2012 kl.08:12

Kjære fine Johanna!

Det er årets fineste kommentar, veldig koselig at du likte det du fant.

Ha en fin tirsdag og kom gjerne innom igjen :)

klem fra Tuva

Skriv en ny kommentar

hjelpmegselv

hjelpmegselv

33, Trondheim

Prøver å forandre verden gjennom meg selv. Prøver å bli bedre på flere plan. På andre plan er jeg helt ok og duger i massevis. Elsker å reise, øl, snille unger, krabbeklør, jobben min, stille stunder, bråkene stunder, en klapp på skuldra og en pizza på fredag. Vi har jo antagelig bare dette ene livet!

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

Related Posts with Thumbnails
hits